Sahip olduğumuz paha biçilmez değerleri sıralamamız istendiğinde akla sık gelmeyen bir şeyi soruyoruz.
Pek kıymetli olmasına karşın kıymetini bilmediklerimizden, belki de en bilemediğimiz.
Zaman gibi, sağlık gibi...
Cevap: düşüncemiz.
Yani ne düşünüyor olduğumuz.
En muteber varlıklarımız listesinin sabitlerinden olmayı hak eden düşüncemiz.
Ne düşündüğümüzün, vaktimizi neler düşünüyor olmakla geçirdiğimizin tasvir edilmesi neredeyse mümkün olmayan ehemmiyetini biraz olsun anlayabilsek, kısa bir an için bile olsa düşüncemizi başıboş bırakmaz, kesintisiz ne düşündüğümüzü kontrol etmeye çabalardık.
Bunu bir daha okur musunuz?
Düşünceyi kendi haline bıraktığımızda nadiren faydalı şeyler üzerinde vakit harcar. Daldan dala atlar durur. Çoğumuzun deneyimlediği karman çorman düşüncelerdir.
Başı sonu olmayan birbirleriyle bağlantısız düşünce kırıntıları zihnimizden geçer durur. Ardı arkası kesilmez zihinsel gürültü istem-dışı ve durdurulamaz hale gelir.
Düşüncelerimizi biraz olsun disipline sokmaya, onları doğru kulvarlarda koşturmaya çalışmamız, hissedilir pratik faydalar elde etmemiz yolunda kayda değer bir çaba olacaktır
Zira istenmeyen alışkanlığımıza karşı etkin teknikleri öğrenirken başarının önemli ölçüde düşüncelerimizi odaklayabilmekten ve konsantrasyon sağlayabilmekten geçtiğini göreceğiz.
Düşüncesini kontrol edebilme bağlamında en hünerlilerimiz gelişme gösterebilenlerle liderlik edecekler. Bu bağlamda hedeflediğimiz başarıyı elde etme yolunda doğru şeyleri düşünüp taşınmanın önemini ısrarla vurgulamak durumundayız.
Başıboş düşünceleriyle özdeşleşmiş, düşünce üzerinde otorite kurulabileceği görüşüne yabancı bir birey, bu yaklaşıma şüpheyle bakabilir.
Ne düşündüğümüzün kendi hakimiyetimiz altında olduğu fikrine inanması bazılarımıza bir parça güç gelebilir.
Bugün için sıkıntıya girmenize lüzum yok. Üzerinize durduk yere bir yük yüklemek istemeyiz. Şimdilik şunları bilmeniz yeterli:
Düşüncelerimiz üzerinde en azından kısmen hakimiyet kurabiliriz.
Düşüncelerimizin nelerin üzerinde kümelendiği büyük ölçüde bizim idaremiz altında olabilir.
Öncelikle farkındalık, biraz sabır ve azim gerektirecek.
Biz ise mütevazi adımlar atacağız düşünce kontrolü noktasında.
Düşüncemizi kontrol edebildiğimiz ölçüde dürtülerimizi yönetebilme becerilerimizi süratle geliştirebildiğimize tanık olacağız.
Çalışma:
Esasında her birey için pek bir değerli olan "düşünceye sahip çıkma" bilinci bizim hesabımıza hayat memat meselesi.
Fiziksel davranışlarımız nasıl somut sonuçlar doğurabiliyorsa, zihinsel davranış olarak değerlendirilebilecek düşüncelerimizin de benzer şekilde elle tutulur sonuçlar yaratabildiğini bilmemiz gerekiyor.
Sizce düşünceleriniz daha çok kendi kontrolünüzde mi yoksa okyanusta yolunu kaybetmiş gemi misali gün boyu düşünceden düşünceye savrulup duruyor musunuz?
Belli bir düşünce alanına (mesela porno izlemeyi bıraktığınızda elde edeceğiniz faydalar) 5-10 dakikalığına odaklanmaya teşebbüs ettiğinizde ne ölçüde muvaffak olabiliyorsunuz?
Comments